15. ME v karate Goju-Ryu (EGKF)

Španělská Barcelona hostila ve dnech 30.9 až 2.10.2011 evropskou špičku karatistů stylu Goju-Ryu. Celkem se této soutěže zúčastnilo necelých 300 závodníků z 16 státu. ME seniorů se za Český svaz karate Goju-Ryu zúčastnilo celkem 21 závodníků nominovaných z MČR.

Soutěž byla rozdělena do dvou dnů. Dopolední program prvního den byl ve znamení disciplíny KATA jednotlivci a team. Zde jsme měli hned několik zástupců. Po předloňském triumfu Vladimíra Míčka a Miroslavy Vašekové jsme měli možnost nasadit oproti jiným státům hned tři závodníky v kategorii KATA jednotlivci. Byli to v KATA muži Vladimír Míček, Michal Hrubý a Karel Imrišek. V KATA žen pak Miroslava Vašeková, Veronika Ištvánková a Veronika Mišková. V disciplíně KATA team nás reprezentovali v mužích Vladimír Míček, Karel Imrišek a Miroslav Ziegler, v ženách Veronika Ištvánková, Veronika Mišková a Petra Židková.

Bohužel start této disciplíny nám nevyšel, jak by si všichni přály. Hned v úvodu proti sobě nastoupili Vladimír Míček a Viera Andre (PORTUGAL) předloňský medailista. Bohužel obhajoba Mistra Evropy v sobě nese určité riziko a to nasazení proti úřadujícímu mistrovi ostatními závodníky nejlepší a nejvyšší kata (nejčastěji Superinpei), a zároveň na druhé strany úřadující mistr má bohužel jen jednu Suparinpei. Možná díky nasazení většiny nových právě licencovaných rozhodčích na tatami 4 nebo výběr kata soupeřů (Míček – Seizan a Viera – Superinpei) Vladimír Míček podlehl 2:3. Závodník Viera se pak propracoval až do finále a tím pádem Vladimír Míček měl šanci bojovat o 3. místo v repasáži, kde nedal nikomu šanci pochybovat a všechny své soupeře smetl 5:0 a tím pádem obsadil 3. místo. Na druhé straně rozlosování Michal Hrubý (vice-mistr Evropy) stejným způsobem podlehl také 2:3 druhému závodníkovi z Portugalska Pereiro Pedro. V repasáži se pak také propracoval až k 3. místu. Třetí v této kategorii nastoupil Karel Imrišek, bohužel i tento závodník moc štěstí neměl, v prvním kole sice porazil svého soupeře 5:0, ale v druhém kole podlehl italskému závodníkovi 2:3, který následně podlehl finalistovi a tak neměl možnost poprat se o třetí příčku.

V kategorii KATA ženy úřadující Mistryně Evropy Miroslava Vašeková po zkušenosti Vladimíra Míčka se nenechala ničím překvapit a hned od prvních kol nasadila strategii postupu až do finále. Tato strategie ji perfektně vyšla. Mírné obavy nastaly, až v boji o postup do semifinále, kde narazila na Portugalku Cardoso, kterou ale porazila 5:0. V dalším kole na ní čekala česká soupeřka Veronika Mišková, kterou také porazila 5:0 a zajistila si účast ve večerním finále. Veronika Mišková se svojí prohrou proti Miroslavě Vašekové v semifinále dostala do repasáže a tím pádem boj o třetí místo. Veronika Mišková si v repasáži 3. místo nenechala nikým vzít a získala další medaili pro ČR. Na druhé straně pavouku Veronika Ištvánková podlehla španělské finalistce v boji o postup do finále a tak alespoň měla možnost bojovat o třetí místo, které si také vybojovala.

Ve večerním finále se utkala pouze jedna zástupkyně a to Miroslava Vašeková v boji o svůj čtvrtý titul Mistryně Evropy, avšak svůj boj prohrála dvěma zaváháními a získala tak 2. místo a titul vice-mistryně Evropy.
V druhé části dopoledního programu nastoupili ještě zástupci KATA teamu ženy a muži. V kategorii KATA team ženy náš team obsadil 2. místo a KATA team muži oplatil portugalským soupeřům boje v jednotlivcích a získal titul Mistrů Evropy Kata team.

Odpolední blok patřil KATA a KUMITE Master a KUMITE team. Bohužel v této kategorii se našim kumiťákum moc nedařilo. Jak v KUMITE team ženy tak i muži bohužel medaili nezískali. Pouze v Kategorii KUMITE Master muži +35 let >170cm získal 3. místo David Dvořák.

Druhý den následovaly všechny individuální kategorie KUMITE ženy a muži. Vzhledem k včerejší hořké porážce všichni v těchto kategoriích nastoupili svědomitě a bojovali do posledního okamžiku. Protože souboje probíhaly na čtyřech tatami a je nemožné sledovat všechny souboje tak zde máte alespoň medailový soupis našich reprezentantů.

V kategorii KUMITE ženy do 50kg Tereza Matějková vybojovala krásné 2. místo a získala tak titul vice-mistryně Evropy. V kategorii KUMITE ženy do 55kg Aneta Markušová získala 3. místo. V KUMITE ženy do 61 kg Karolína Bobková obsadila také 3. místo. V kategorii KUMITE ženy do 68 kg získala Štěpánka Šajnarová titul vice-Mistryně Evropy svým 2. místem. A v poslední ženské kategorii získala nejcennější kov Radka Krejčová – Mistryně Evropy.

V KUMITE muži dosáhl jako první na medaili a titul vice-Mistr Evropy Vojtěch Kočí v kategorii KUMITE muži do 75kg. Jiří Panáček pak doplnil další 3. místo v kategorii KUMITE muži do 84 kg. A jako poslední z kategorie mužů přidal nejcennější titul a to titul Mistra Evropy nad 84 kg Tomáš Reich a tím završil naše účinkování na ME EGKF pro rok 2011.

Český team tak celkem získal na tomto šampionátu 16 medailí (3 zlaté, 5 stříbrných a 8 bronzových). Všem srdečně gratulujeme a těšíme se na další šampionát tentokrát mládeže, který proběhne v Bukurešti v září 2012.