Čeští rozhodčí na MS WKF 2014

Trojice českých rozhodčích karate ČSKe se vydala do dějiště Mistrovství světa v Brémách, nejen za svým výkonem rozhodčích, ale také na kvalifikační zkoušky nejvyšších licencí.

*Jaký byl důvod ke „startu“ na takové vysoké soutěži pro naše rozhodčí?*

Rozhodování se stále vyvíjí stejně tak, jako karate samo. Je třeba se přizpůsobit novým trendů a požadavkům na sport, který se chce zařadit na olympiádu. Naše licence nebyly prvořadé, tím bylo získávání nových poznatků a jejich přenos do naší organizace.Proto jsme opět vyjeli na tak důležitou soutěž.
Naši rozhodčí mají již několik nejvyšších licenci rozhodčích Evropy a svět je organizací odlišnou. I zde je třeba začínat kvalifikacemi od základu.
Neznamená, že když v tomto odvětví jste na „Evropě“ kvalifikován, převádí se to i na světové soutěže. Zde začínáte jako rozhodčí znovu od nuly.

*Je o rozhodování na MS zájem? Víme, že rozhodčí na těchto soutěžích – Evropa a svět, nejsou honorováni.*

Ano zájem je enormní. Letos se na zkoušky (testy z Pravidel rozhodování a praxe v simulovaných zápasech) přihlásilo rekordních 327 adeptů. Uspěli jich 2/3.

*A jak v této konkurenci dopadli naši čeští zástupci?*

Jaroslav Nekola (Příbram), Jaromír Musil (Brno) a já jsme úspěšně odolali jak náporu testů v angličtině(z 220 otázek jsme dostali 70 náhodných, po 12 sec. na odpověď), tak i demonstraci praxe při rozhodování cvičných zápasů(zde vás hodnotí komise složená z deseti členů světové komise rozhodčích). Všichni tři jsme získali druhé nejvyšší licence rozhodčích na kumite RefereeB a J.Musil nejvyšší kata Judge A. Výprava byla posílena ještě o rozhodčích Referee“A“ WKF, Marka Kubína, který již potřebnou licenci má a na toto MS vyjel rozhodovat.

*A co je nového v pravidlech?*

Světová komise rozhodčích WKF připravuje řadu změn. Vše zatím probíhá v tajnosti a první demo ukázky budou na soutěži v lednu 2015 v Paříži.

Tam se chystá KR ČSKe vyjet, aby mohla zejména reprezentaci a dále členské základně, podat jejich přímý výklad. Šušká se o posílení pravomoci centrálního rozhodčího (Shushin), který bude řídit oblast trestů a penalizací. Soudci (4 Fukushin) budou mít v gesci zejména oblast správného bodování.