Článek z MS WGKF v JAR

*České karate Goju ryu na MS v Jihoafrické Republice*

Minulý víkend byl pro Český svaz karate Goju Ryu svátkem. V Jihoafrické Republice se konalo pro naše závodníky dlouho očekávané Mistrovství světa v karate Goju Ryu. Předcházející šampionát v portugalském Cascais měl vynikající sportovní úroveň a stoupající úroveň světového Goju Ryu karate dávala jasně najevo, že mistrovství v Africe bude velice kvalitně obsazené. Naše očekávání se začala potvrzovat již při mezipřistání v Dubaji, kde se naše výprava setkala s mnoha reprezentacemi z různých koutů světa. Ty se následně společně sešly při prezentaci všech teamů. Mezi nejpočetnější samozřejmě patřily reprezentace z JAR, Indie, ze států Oceánie, Singapuru, Německa, Ruska, Itálie apod.

Velikost a významnost takového šampionátu se neobejde bez kongresu, kde nás reprezentoval Ing. Jiří Boček, který zastává i funkci generálního sekretáře WKGF. Aby mohlo vše zdárně proběhnout, musí všemu samozřejmě někdo velet. V případě karate soutěží tuto „oblíbenou“ roli na sebe berou rozhodčí. Tito se školili náročným několika stupňovým způsobem, tři dny před samotným začátkem soutěže, za účasti českého zástupce Jaromíra Musila, který vystupuje jako sekretář a člen komise rozhodčích WGKF.

Šampionát byl oficiálně zahájen ve čtvrtek 12. 9. 2013 v podvečer. Celé slavností zahájení se neslo v rytmu africké hudby a tonů afrických bubnů. Velice zajímavé bylo taktéž scénické zpracování okupace ostrova Okinawa Japonci a mnoho dalších pro nás netypických ukázek africké kultury.

Samotné mistrovství začalo v pátek. Celý páteční program se nesl v duchu sportovní disciplíny kata. Zde nás reprezentovali Matteo Tamborlani, Karel Imríšek, Vladimír Míček, Veronika Ištvánková, Veronika Mišková, Miroslava Vašeková a Michal Hrubý. Jako první začala kategorie dorostenců. Již v prvním kole proti Indovi Bhaderovi dal Matteo jasně najevo, s kým mají tu čest. Dalšími koly prošel bez ztráty jediného praporku a svoji kategorii suverénně vyhrál. Dalšími kategoriemi v pořadí byly Masters a Veteráni. Mezi veterány nastoupil Michal Hrubý, toho zastavil až před branami finále domácí borec Biagioni. V repasáži stačilo Michalovi porazit závodníka z Fiji Maniho. Michal vyhrál a získal tak bronz. Na tatami číslo 3 a 4 následovaly ženy. Zde Českou republiku mohly reprezentovat tři závodnice, protože Veronika Ištvánková byla obhájkyní titulu z portugalského Cascais. Konkurence v kategorii byla veliká. Celé kategorii dominovala závodnice Tan ze Singapuru. Velkou neznámou byly i závodnice z Venezuely, Austrálie apod. Naše děvčata ale nezklamala. Do finále se sice neprobojovala, ale dvě třetí místa Mirky Vašekové a Veroniky Miškové svědčí o vysoké technické úrovni našich závodnic. Nejvíce obsazenou kategorií byla listina seniorů. Dvě tatami plná zvučných jmen z mnoha států dávala tušit řadě atraktivních bojů o titul mistra světa karate Goju ryu. Vladimír Míček na jedné straně „pavouka“ se po 5-ti kolech propracoval do finále. Bohužel Karel Imríšek narazil na silného Itala Stoppu. Ital nedal Karlovi moc šancí. Naštěstí Stoppa nedal šanci i velice dynamickému Němci Gheduhovi a postoupil do finále. V boji o třetí místo Karel podlehl právě německému reprezentantovi. Ve večerním finále nastoupil Vláďa proti Stoppovi. Jejich souboj měl vysokou úroveň a jeho výsledek nebyl jasný do posledního „cuki“. Po hvizdu na píšťalky a řadě praporků, které vylétly nad hlavu rozhodčích, bylo jasné, že Vladimír Míček se stal mistrem světa. Následovaly soutěže v kata družstev. V této disciplíně dominujeme dlouhou dobu. Naši závodníci předvádí kvalitně technicky provedené souborné cvičení kata a taktéž nápadité a bojové bunkai. V ženách naše družstvo ve složení Veronika Ištvánková, Veronika MIšková a Mirka Vašeková porazilo teamy z JAR, Německa, Rakouska a skončilo na prvním místě. V mužích startovalo mnoho teamů, zajímavými soupeři pro naše kluky Michala Hrubého, Vladimíra Míčka a Karla Imríška bylo mužstvo z Namibie, Austrálie, ale i Rakouska a Německa. Muži nenechali nikoho na pochybách, že patří ke špičce v dané disciplíně a rovněž vyhráli. Po prvním dnu panovala veliká spokojenost. Naši „katisté“ opět prokázali vynikající technickou a sportovní úroveň.

   

Celý sobotní program byl vyhrazen pro soutěžní disciplínu kumite. Jako první opět nastoupily mladší kategorie. V dorostencích do 52 kg Matteo Tamborlani postupně porazil všechny soupeře a ve finále i Inda Wadwhu a získal tak pro sebe druhý cenný titul mistra světa. V ženách do 61 kg za nás nastoupily Lucie Veithová a Vladimíra Račáková. Ta v eliminacích narazila na pozdější vítězku kategorie Rakušanku Buchner. V repasážích se neztratila a skončila na vynikajícím třetím místě. Ve finále z druhé strany pavouka postoupila po těžkých bojích Lucka. Buchner však byla nad její síly. Druhé místo Lucky však je vynikajícím výsledkem. V kategorii nad 68 kg, byla mezi ostatními ženami nalosována zkušená Radka Krejčová. Ta opět potvrdila svoji dlouhodobou výkonnost, soupeřkám moc šancí nedala a kategorii vyhrála. V mužích nad 84 kg nás reprezentovali Lubomír Vaverka a Jiří Panáček. Jiří Panáček postoupil do večerního finále. Lubomír Vaverka nestačil na Mosse z JARu. V repasáži pak narazil na Iránce Hashemhadana. Velice vypjatý a takticky složitý zápas, který Luboš bohužel prohrál a skončil tak na pátém místě. Mossa ve finále porazil Jiřiho Panáčka. Jirkovi však můžeme gratulovat ke stříbru. Kategorie do 75 kg, kde nás reprezentovali Vojta Kočí a Samuel Kubina slibovala mnoho zajímavých zápasů. Celá kategorie byla rozdělena na dvě zápasiště, jelikož počet závodníků v ní byl opravdu velký. Vojta i Sam na své soupeře nestačili a do finále nepostoupili. Vojta však zabojoval v repasáži a získal velice cenný bronz. Dalším bojovníkem, který hájil barvy české výpravy, byl v kategorii veteránů David Dvořák. Všechny své eliminační zápasy vyhrál. Ukrajinec Morozov, který s ním svedl krásný souboj, byl však nad jeho síly. David se stal více mistrem světa.

   
         
   

Poslední soutěžní den byl ve znamení družstev. Ženy ve složení Krejčová, Veithová a Račáková nestačily na Ukrajinu a skončily po bojích v repasáži na krásném třetím místě. V kumite družstev mužů od začátku dominovali domácí, kteří nedali šanci ani dynamickým Rusům resp. Ukrajincům a vyhráli. Naše mužstvo ve složení Dvořák, Vaverka, Panáček, Kočí a Kubina skončilo na třetím místě, když v boji o bronz porazilo Namibii.

Celé mistrovství světa se neslo ve velice přátelském a společenském duchu. Česká výprava se ve velkém počtu zemí neztratila a skončila v popředí tabulky hodnocení států. Celkový dojem z Jihoafrické republiky je pro všechny členy výpravy vynikající. Cape Town je město sportu hor a moře. Děkujeme našim reprezentantům za vzornou reprezentaci a doufejme, že jejich výkony budou nadále tak brilantní a průzračné jako jihoafrické víno.

Stellenbosch, Cape Town

Text: Michal Hrubý
Foto: Jaromír Musil