Konalo se MČR a finále Ligy 2013

Poslední dubnový víkend byl ve znamení nejlepších seniorských karatistů a to přímo Mistrovství České republiky. Jubilejního 20. ročníku MČR se ujal zkušený pořadatelský team z Hradce Králové pod vedením Kamila Guzka, předsedy STK a trenéra Spartak Hradec Králové, ale také úspěšného pořadatele Grand Prix Hradec Králové.

K soutěži byla připojena i poslední dobou oblíbená kategorie Masters, která má za sebou již 4. ročník. A dále také v tento den proběhlo ještě finále Ligy družstev s novým systémem.

MČR seniorů a veteránů 2013

Soutěže se zúčastnilo celkem 107 jednotlivých závodníků ve 134 registrovaných startech a to z celkových 46 klubů karate z celé České republiky.

Mistrovství České republiky probíhalo pod velikým tlakem, protože tato soutěž je i důležitým aspektem pro start na nadcházejícím Mistrovství Evropy EKF konaném ve Španělsku začátkem května.

V kategorii KATA ženy se ve finále utkala Miroslava Vašeková (Tarokan Brno) s Anežkou Kotěrovou (SK Kesl Ryu Praha). Z tohoto duelu vyšla v poměru 5:0 lépe Miroslava Vašeková a získala tak titul Mistryně ČR. Na třetích místech se umístily Ivana Dvořáková (Jukl karate team) a Hana Vašíčková (SK Kesl Ryu Praha).

V Kategorii KATA muži se ve finále utkali Vladimír Míček (Nidoshinkan Dojo Brno) a Jindřich Pilmann (SK Kesl Ryu Praha). Titul Mistra ČR si z Hradce odvezl Vladimír Míček, také v poměru 5:0. Na třetích místech se umístili Šimon Branda (Karate klub Ústí n. L.) a Marek Pohanka (SK Kesl Ryu Praha).

V kategorii Masters se na vrchol dostal Václav Placer st. (TJ Karate Č. Budějovice) a Kateřina Neufingerová (SK Kesl Ryu Praha). V týmech se zúčastnil pouze jeden tým kata žen a jeden tým kata mužů. Ale i tak si odváží cenný kov team mužů Auto Škoda Mladá Boleslav a team žen Kamura Ryu Ústí n. Labem.

V KUMITE se v kategorii muži do 60 kg utkali ve finále Filip Hluštík (Fight Club Č. Budějovice) a Marek Pohanka (SK Kesl Ryu Praha). Z krásného souboje vyšel úspěšněji Filip Hluštík a získal tak svůj první titul Mistra ČR a to hned v seniorské kategorii. Marek Pohanka však díky získané medaili v kata nemusel být zklamaný. Málo z účastníků se může pyšnit dvěma medailemi z MČR.

V Kategorii kumite muži do 67 kg svedli krásný finálový duel Adam Horváth (Baník Havířov) a Ondřej Kříž (Karate Dragons Rosice). Z vyrovnaného souboje vyšel lépe ostřílený reprezentant Adam Horváth a odváží si na severní Moravu další titul Mistra ČR.

V kategorii muži do 75 kg se ve finále potkali Samuel Kubina (Shin-mu Hodonín) a Mirek Šulda (TJ karate Č. Budějovice). Mistrovský titul si nakonec odvezl na jižní Moravu Samuel, který přidal ke svému juniorskému titulu ještě titul seniorský.

Další tituly z mužských kategorií si odvezl Petr Kubička (Fight Club Č. Budějovice) v kategorii muži do 84 kg, který porazil Jana Kočího (TJ karate Č. Budějovice). Dále pak Tomáš Reich (SK Kesl Ryu Praha) si do Prahy odváží titul Mistr ČR v kategorii muži nad 84 kg. V poslední mužské kategorii ovládl tatami Jindřich Pilman (SK Kesl Ryu Praha) a odváží si také do Prahy nový titul Mistr ČR v kumite BRH. Je nutné zmínit, že Jindra si stejně jako Marek Pohanka odváží z MČR dvě medaile zlatou z kumite a stříbrnou z kata.

V KUMITE žen si nejlépe vedla naše zkušená reprezentantka Radka Krejčová z domácího Spartaku Hradec Králové, která si jako jediná odváží z MČR hned dva tituly Mistr ČR a to v kategorii kumite ženy nad 68 kg a BRH.

Další krásný souboj svedly v kategorii kumite ženy do 61 kg Vladimíra Račáková (Fight Club Č. Budějovice) a Lucie Veithová (TJ Karate Č. Budějovice). V začátku velice vyrovnaného zápasu se ale dokázala prosadit svými vynikajícími kopy na Jodan Vlaďka, a i když Lucie dělala co mohla, tak svým tlakem nedovedla uchránit své horní pásmo a Vlaďka sázela jeden kop za druhým na hlavu a dokázala svou soupeřku porazit před časovým limitem. Vlaďka si tak odváží do jižních Čech svůj první seniorský titul Mistra ČR v kumite.

Další tituly z ženského kumite si odváží Pavla Linhartová (TJ Karate Č. Budějovice) v kategorii do 50 kg, Eva Lálová (Spartak H.K.) v kategorii do 55 kg, Zuzana Teufelová (SKR SU Ústí n. L.) v kategorii do 68 kg.

Liga družstev 2013

V odpoledním bloku se utkaly nejlepší kumite týmy, kteří se do finále eliminovaly z prvních dvou kol, které se konali v Ústím nad Labem a v Českých Budějovicích. Do finále se dostaly první čtyři týmy z každé kategorie.

Nejúspěšnějším oddílem v lize týmů byl jednoznačně TJ Karate České Budějovice, protože tento klub získal hned tři prvenství a to v kategoriích kumite team dorostenci (14-15), kumite team junioři (16-17) a kumite team muži. V kategorii kumite team juniorky (16-17) zvítězil Fight Club České Budějhovice a v kumite team ženy domácí tým Spartak Hradec Králové.

Kompletní výsledky naleznete na karaterec.com.

*Článek:* Jaromír Musil
*Foto:* Zdeněk Cmiel a Umberto Bedendo: