Konalo se soustředění s A.O. Sebou

Již po několikátý rok přivítalo středisko asijských bojových umění, KABU v Jablonci nad Nisou, španělského věhlasného metodika karate v disciplíně kumite, Antonia Olivu Sebu. Tento nenápadný, postavou malý a podsaditý chlapík, je strůjcem úspěchů řady karatistů světa.

Jeho taktika a technické provedení obranných a útočných technik, v zápasu kumite, dopomohlo řadě světových šampionů k vítězství.
V letošní březen, jako v řadě let předcházejících, se pod jeho taktovkou v třídenním semináři, potila reprezentace ČR.

Zajímavým pojetím, psychologií proložených fyzických tréninků, prošlo na 40 vybraných závodníků, širšího výběru reprezentace Českého svazu karate.

„ I letos zde vidím řadu talentů mezi mladými závodníky. Pokud budou schopni psychicky pojmou strategii souboje s protivníkem, čekají je úspěchy!“. Navazuje tak na jiného slavného odborníka i v karate, italského biochemika Concconiho(tvůrce úspěšných lyžařů a cyklistů Itálie), který říká: „Smysluplná práce je možná jen s inteligentními sportovci, síla je jen jeden aspekt vítězství“.

Junioři, senioři i několik kadetů ,se po tři dny zabývalo propracovaným systémem, jak zvítězit na protivníkem nejen silou, ale i romumem a taktikou.
Ondřeje Musila, vedoucího české reprezentace, doprovázela i dvojice jeho asistentů pro kumite (P.Piskačová a M.Hýsek, kterým jejich mladí svěřenci udělali, na letošním evropském šampionátu, medailovou radost).

O. Musil po řadu let sleduje vývoj světového karate a s A.O.Sebou konzultuje růst českých závodníků. „Mrzí mne, že toto velmi přínosné soustředění navštívilo jen málo kmenových trenérů z klubů, aby obohatilo svůj rozhled a výkonnost závodníků. Tradičními hosty akce byli pouze trenéři z Hradce Králové(K.Guzek) a Ústí nad Labem (Nechyba, Rajchert ). Těm děkuji za účast a pomoc při rozvoji kumite v regionech“, okomentoval skutečnost O. Musil..

Text a foto: Mgr. Josef Rajchert