Reportáž – MČR Seniorů 2012

Republikový šampionát karate v Českých Budějovicích

„Po několikaleté přestávce jsme se opět stali pořadateli Mistrovství České republiky v karate dospělých“, zahájil úvod této soutěže ČSKe její ředitel Jiří Faktor z Českých Budějovic. O velikonočním víkendu si právě na jihu Čech dali dostaveníčko nejlepší karatisté republiky věkové kategorie, v kata od 16ti a kumite od 18 let.

Celou soutěž také doprovázela kompletní elita republikových rozhodčích a předsednictvo svazu. V první disciplíně kata zahajovali soutěž svými sestavami, jak muži, tak ženy. Oproti ženské kategorii, kde v letošním roce nebyla vysoká konkurence, ani významná favoritka, v mužích se počítalo s jasnou osmičkou závodníků pro finálová klání. Hned v úvodních však v soubojích dávali o sobě vědět závodníci, kteří ještě donedávna patřili mezi dorostence a juniory. Tipovat se dalo na dobře připraveného Debrecenyiho, nebo Imrýška, ale ve hře stále zůstávali i ostřílení matadoři této disciplíny Tesárek, Míček, Pilmann nebo Janda.

Po úvodních eliminačních kolech se jasnými výsledky 5:0 dostávali, do čela pomyslné tabulky, jmenovaní favorité. Velkou vlnu štěstí zažil Jakub Tesárek, když jasně v postupovém kole do finále porazil svého rivala Jindřicha Pilmanna. Ten nebyl tentokráte úplně ve formě a drobnými nedostatky ve cvičení přepustil postup Tesárkovi. Mladí Debrecenyi i Imrýšek sice výrazně zahrozili svými výkony, ale jejich čas ještě nepřišel. Nicméně se velmi výrazně rýsuje jejich nástupnický profil pro reprezentaci ČSKe. Zde se nemusíme o budoucnost české kata na mezinárodní scéně obávat. V konečném hodnocení nakonec tedy jasné první místo pro Vladimíra Míčka, stříbro Jakuba Tesárka a s bronzy Jindřicha Pilmanna a Jakuba Debredcenyiho.

Ženská kategorie postrádala výraznou osobnost, jakou byla v uplynulých létech a šampionátech minulých Petra Nová, Mirka Vašeková nebo Veronika Ištvánková. Ve finále se zde sice utkaly nejlepší ženské závodnice, Mišková a Kopečná, ale jejich výkon nepřinesl žádné velké překvapení. Na třetích místech po vítězce Míškové, druhé Kopečné se umístily A. Kotěrová a K. Žídková.
Další disciplínou pokračoval český šampionát v kumite jednotlivců. Ženské kategorie nebyly silně početně obsazeny a tak se pozornost soustředila zejména na jejich těžší váhy.

Kategorie do 68kg byla obsazena velmi slabou úrovní závodnic a ani, v minulosti velmi úspěšná, reprezentantka Petra Peceková, nepředvedla nic ze svého dřívějšího repertoáru. Závodnice byly zjevně bez zápasových zkušeností a jejich výkony na regionální úrovni.
Kategorií, která zvedla náladu nejen rozhodčím, ale i početné divácké obci, byla kategorie do 55kg. Zde s mezi sebou utkala celá plejáda bojovných závodnic, které svedly pohledné zápasy, hodně označení karate. Z vítězství se nakonec radovala liberecká Aneta Markušová,která si ve finále poradila i se svou klubovou kolegyní Terezou Matějkovou. Třetí místa nechaly Jůzové z Němčic a domácí budějovické P.Linhartové.

Třetí kategorie, která byla hodna divácké pozornosti byla Open – bez rozdílu hmotnosti. Zde se opět skloňovala jména aktérek předešlé váhy. Do čela republikového prvenství se ve finále vyšvihla vítězstvím T. Matějková (TU Liberec) nad další libereckou závodnicí H.Dostálovou( SKK Liberec).
Ostatní kategorie žen měly výrazných zápasů poskrovnu. Ani finálový duel kategorie -61kg ,mezi vítězkou Veithovou (TJ Karate Č. Budějovice) a Krátkou (KCK Letohrad ),nepřinesl očekávanou diváckou podívanou.
O tu se postarali muži a to již v eliminacích, kdy proběhla řada zápasů, které by si zasloužily být ve finále a před televizními kamerami.

Velmi silně to zajiskřilo v eliminacích mužů do 67kg, kde se hned v úvodním zápase potkal rosický Kříž s ústeckým Hungem . Tento zápas opět svou dravostí na sebe přitáhl pozornost celé sportovní haly. Přestože se oba závodníci jinak snášejí, jejich vzájemné souboje zavání vždy zraněním. I přes toto jiskření však lékař neměl s nimi moc práce a Kříž bez zranění sebe nebo svého soupeře zvítězil.

Další jasnou kategorií, která by se dala směle pojmenovat královnou turnaje, byla hmotnost do 84kg. Zde se již potkávali skuteční muži, chtiví nejen vítězství, nominace na ME či MS, ale i úspěchu na domácí půdě. Byli to právě závodníci z klubů Českých Budějovic, kteří tvořili soutěž. Petr Kubička, Honza Kočí, nebo pražský Jindřich Pilmann ukazovali, jak vypadá dynamické a nekompromisní sportovní karate. Kubička překvapoval soupeře bleskovými porazy a podměty s následným bodováním,Pilmann chladnou taktikou zkušeného borce a Kočí jasnou zápasovou touhou po titulu. Z něj se nakonec radoval vítězstvím právě nad pražským Pilmannem. Kubička si zasloužil turnajovou přezdívku „trhač“, když u několika svých soupeřů zadal zakázku na šití jejich roztržených kimon.

Po několik šampionátů obávaný závodník nejtěžší váhy Tomáš Reich opět bodoval vítězstvím v nejtěžší kategorii, ale byla na něm znát opatrnost po prodělané operaci ramene. Několika jeho soupeřům se podařila v minulosti nevídaná věc, kdy jej dostali podmetem na zem. To se podařilo i druhému domácímu Kočímu (Vojtěch ),který se postaral o překvapení, když jej ve finále Open, těsně porazil.

Jistě bez zajímavosti nebyla na tomto šampionátu i skutečnost velmi početně obsazené kategorie Masters mužů kata. Bývalí aktivní závodníci stárnou a dostávají se do kategorie, kde mohou ještě ukázat něco ze svého umění. Nejvýše vystoupal M. Brejcha (Neratovice), druhé místo vybojoval K. Kesl (Praha), a na třetích místech se umístili J.Bašus (Nymburk) a P. Němeček (Praha).

Mistrovství ČR ČSKe bylo slavnostní nejen díky přítomnosti celého předsednictva svazu včele s jeho presidentem Ing. Jiřím Bočkem, ale také jednáním o konečné nominaci na nadcházející ME na španělských Kanárských ostrovech v květnu, kterou připravuje Ing. Ondřej Musil, za radu reprezentace. Ta bude vyhlášena následně.