Zhodnocení MČR seniorů 2011

Letošní Mistrovství České republiky v karate dospělých a Masters, pořádané netradičně v lovosické sportovní hale Chemik, zažilo nejen úžasnou diváckou atmosféru, ale i špičkové výkony těch nejlepších závodníků z celé republiky.

Již zahajovací disciplína kata dávala vědět o nadcházející kvalitě soutěže. Po eliminacích se, do čtyřky Top závodníků, probojovali Jakub Tesárek, Lukáš Janda Jindřich Pilmann a Vladimír Míček. Finále, kde stanuli proti sobě rivalové, za Nidoshinkan Brno Vl. Míček (sestavou kata Chatan Yara Kushanku) a za Kesl ryu Praha, J. Pilmann (Gankaku) bylo opravdu velmi vypjaté a hala je sledovala bez jediného hlásku. Nakonec se však v těsném výsledku 3:2, přece jen štěstí otočilo hlavou na stranu Pilmanna, který si odnesl prvenství a titul mistra ČR. V ženách se odehrál finálový souboj mezi Veronikou Miškovou a Miroslavou Vašekovou (Tarokan Brno), kde se z vítězství radovala stále ještě zkušenější Vašeková.

Zcela bezkonkurenční provedení, ve světovém formátu, předvedl vítězný reprezentační celek ČR v kata družstev mužů (Janda,Pilmann,Tesárek).
Zejména jejich Bunkai (reálné provedení útoku a obrany ve trojici) bylo neskutečně precizní a divácky atraktivní.

Kumite , které následovalo po slavnostním nástupu, ozdobeném účastí starostky města Lovosic Bc. Lenka Lízlové , která převzala nad šampionátem záštitu, bylo letos opravdu špičkové. Nejen finálové duely, ale i eliminační zápasy měli republikovou kvalitu. Vrcholný souboj mezi Karlem Hungem (SKR Sport Union Ústí nad Labem) a Adamem Horváthem (Baník Havířov), svým jiskřením, napovídal o rivalitě obou aktérů. Neustálá výměna vedení, silné ataky z obou stran i prodlužování zápasu o jednu minutu, uváděly přítomné diváky do patřičného varu. Konečný verdikt, s těsným výsledkem, však udělil titul Mistra republiky Karlu Hungovi.

Dalším velmi sledovaným zápasem byl duel, mezi již dvakrát v kata vítězným, Jindřichem Pilmannem (Kesl ryu Praha) a českobudějovickým Janem Kočím.
Ti si opravdu nedali nic zadarmo a jejich vzájemné střety zaváněly transportem do nemocnice. Ovšem karate je čistým sportem bez zranění a tak sanitka neměla šanci vyjet. Jindřich Pilmann , který vykazuje v letošní sezoně vynikají formu (ligové zápasy a zisk titulu Mistra ČR v družstvech) i tentokráte nezklamal a přesto, že dostával o Kočího tvrdé zásahy, zvítězil. Právem byl označen za nejúspěšnějšího závodníka turnaje a oceněn i věcným darem firmy Kaze. I jeho soupeř Kočí se radoval z věcné ceny firmy Kamikaze.

Další neopomenutelný zážitek poskytli příznivců sportovního kumite , ve svém finálovém klání v Open, opět Karel Hung (SKR Sport Uion Ústí nad Labem) a bratr již zmíněného Jana, Vojtěch Kočí z TJ Karate České Budějovice. Jejich, tohoto dne poslední finálový zápas, byl opravdovou třešničkou na dortu turnaje. Přes neustálé výměny ve vedení zápasu se pomalu dařilo dostat na svou stranu bodovou převahu Kočímu. Našel skulinu v taktice Hunga a několika přesně mířenými zásahy na horní pásmo předcházel jeho útoku. Hung vykazoval klesající fyzičku, po vyčerpávajících zápasech z předcházejících kol ve své „váhovce“ (např. Šulda TJ Karate České Budějovice, Kubička FC České Budějovice) a nestačil reagovat. Nicméně si i on si vysloužil potlesk, diváků stejně jako vítěz Vojtěch Kočí.

V ženách se nekonalo žádné velké překvapení, dvakrát vyhrála, svou kategorii i Open, Radka Krejčová (SK Spartak Hradec Králové), když s politováním komentovala skutečnost, že do ní závodnice pro respekt tolik „nešlapaly“. Lehčí kategorie opanovaly Tereza Matějková a Aneta Markušová ( Slavia TU Liberec).
Již druhý rok se soutěž obohatila o start závodníků kategorie Masters (ženy +35 a muži +40 let). V kata zvítězil Karel Kesl (Kesl ryu Praha )a Věra Soprová (Dragon Neratovice), v kumite nestárnoucí Jiří Kábrt z SC MP Praha.

Soutěž měla nejen velmi kvalitní úroveň v zápasech i rozhodování, ale i skvělou organizaci, jakou na svých soutěžích nabízí tradiční pořadatel soutěží v ústeckém regionu, Shotokan Klub Rajchert Sport Union Ústí nad Labem a Lovosice.

*Mistři ČR 2011:*
Kata muži Jindřich Pilmann (Kesl ryu Praha)
Kata ženy Miroslava Vašeková (Tarokan Brno)
Kata družstev Repre ČR (Janda,Pilmann,Tesárek)
Kata masters muži Karel Kesl (Kesl ryu Praha)
Kata masters ženy Věra Soprová (Dragon Neratovice)

*Kumite žen:*
-50kg Tereza Matějková (SL TU Liberec),
-55kg Aneta Markušová (SL TU Liberec),
-61kg Lucie Veithová (TJ Karate Č. Budějovice),
-60kg Štěpánka Šajnerová (KKD Bruntál),
+68 kg Radka Krejčová (SK Spartak Hr. Králové),
ženy Open Radka Krejčová (SK Spartak Hr. Králové)

*Kumite mužů:*
-60kg Jan Milan (TJ Karate Č. Budějovice),
-67kg Karel Hung (Shotokan Klub Rajchert Sport Union Ústí n. L.),
-75kg Robin Popelka (TJ Karate Č. Budějovice),
-84 kg Jindřich Pilmann (Kesl ryu Praha),
+84kg Tomáš Reich (Kesl ryu Praha),
muži Open Vojtěch Kočí (TJ Karate Č. Budějovice).

*Kumite Masters*
+40 let: Jiří Kábrt (SK MP Praha).

*Fotogalerii k soutěži najdete zde:*
http://www.czechkarate.cz/articles/mcr-2011-seniori-fotogalerie