Zpráva z ME mládeže 2015

*42ND EUROPEAN JUNIOR & CADET KARATE CHAMPIONSHIP
AND 7TH U 21*

Ve dnech od 6. – 8. února 2015 se ve švýcarském Curychu se uskutečnilo Mistrovství Evropy mládeže, kde měla naše výprava měla celkem 24 závodníků. Šampionátu se zúčastnilo rekordních 48 států s celkovým počtem 960 závodníků, kteří startovali celkem ve 35 kategoriích rozdělených do kadetů (14-15 let), juniorů (16-17 let) a kategorie U21 (18-20 let).

Česká republika si z tohoto šampionátu přivezla dva cenné kovy a to v podání *Zuzany Augustinové*, která se stala *Mistryní Evropy* v kategorii KATA JUNIOREK a *Marka Řeřichy*, který se stal *Více-mistrem* v kategorii KUMITE DOROSTENCŮ do 70 kg.

Ale vraťme se na začátek turnaje, který probíhal ve třech dnech. Dopoledne prvního dne bylo ve znamení kategorie KATA jednotlivců. A pak následovala kategorie KUMITE Dorostenců. Zde jsou krátké průběhy zápasů našich závodníků.

Jako první nastoupila v kategorii KATA dorostenky *Barbora Lacinová* (Kamiwaza Praha), které v prvním kole vybral los tvrdou Bach Zoe (GER). Obě nasadili své nejsilnější kata stylu Shotokan a to Gojushiho-Sho. Z tohoto duelu bohužel těžila více závodnice z Německa a to v poměru 1:4. Bohužel Němka v dalším kole narazila na Španělskou závodnici, které podlehla a tím pádem naše závodnice byla vyřazena z možnosti poprat se v repasáži alespoň o bronz.

Jako další závodník nastoupil v kategorii KATA dorostenci *Matteo Tamborlani* (Taro kan karate team Brno), který v prvním kole hladce porazil se svojí KATA Anan 5:0 závodníka Kilkenny Shane (IRL), který cvičil Chatanyara Kushanku. Ve druhém kole čekal na Mattea s volným losem závodník Taler Jako (SLO). V tomto duelu proti sobě narazili dva odlišné styly a to v podání Mattea s KATA Paiku proti Gojushiho-sho Slovince. Výsledkem byl postup Mattea do dalšího kola v poměru 4:1. Ve třetím kole čekal na našeho závodníka Ozdemir Mehmet Batuhan (TUR), kterému bohužel náš závodník podlehl v poměru 0:5. Turecký závodník se nakonec stal Mistrem Evropy a tedy finalistou, což mělo za následek možnost reparátu Mattea v repasáži. V repasáži na Mattea čekal vítěze duelu POR vs. ITA z kterého vyšel lépe Portugalec a utkal se tak s naším závodníkem. Bohužel tento duel dopadl lépe pro závodníka Garcia Eduardo (POR), který nasadil KATA Anan proti KATA Superinpei s výsledkem 0:5. Matteo Tamborlani tak získal 7. místo v této kategorii.

Jako další junior v KATA nastoupil *Lukáš Vik* (Slavia TU Liberec), který měl první kolo volný los a ve druhém kole nastoupil s KATA Kanku-sho proti závodníkovi Shyshko Uladzislavu (BLR) s kterým podlehl s nejtěsnějším rozdílem 2:3. Bělorus bohužel pak podlehl Angličanovi, který se stal finalistou a tak pro našeho závodníka šampionát skončil.

V kategorii KATA U21 nás reprezentoval *Filip Vít* (TJ Auto škoda Mladá Boleslav), i když na šampionát přijel se zraněným kolenem a zvažoval zrušení celého výjezdu nakonec, ale jen jel a byl kousíček od medailové pozice. V prvním kole Filip narazil na závodníka Byrne Ross (IRL), kterého hladce porazil 5:0. V dalším kole narazil na loňského medailistu Petra Fabiána (SVK) s kterým svedl i se zraněním pěkný souboj s výsledkem 1:4 pro Slovenského závodníka, který se stal finalistou a nakonec obsadil 2. místo a tak měl Filip možnost bojovat o bronz. V prvním kole v repasáži narazil na Kulyk Vitaliy (UKR), kterého porazil v souboji Gojushiho-sho vs. Suparinpei v poměru 5:0. V dalším kole na něho čekal Meter Andrejko (CRO), kterému bohužel podlehl v těsném poměru 2:3, když předvedl KATA Unsu proti Kanku-Dai. Filip Vít tak obsadil bramborovou medaili, která díky dvěma 3 místům je v 5. pozice.

Jako poslední v disciplíně KATA jednotlivců jsem si nechal záměrně kategorii KATA juniorky, kde *Zuzana Augustinová* (SK Kesl-Ryu) získala zlatou tečku dnešního cvičení v disciplíně KATA. Její postup ke zlatu byl následující. V prvním kole Zuzana narazila na závodnici Wieninger Kristin (AUT) proti které nasadila KATA Unsu proti Suparinpei a s výsledkem 4:1 postoupila do dalšího kola. Ve druhém kole nastoupila proti Simonic Masa (SLO), kterou hladce porazila 5:0 s kata Kanku-Sho. Ve třetím kole pak opět hladce porazila s KATA Gojushiho-Sho závodnici Ruminatceva Anastasiia (RUS) také 5:0. Ve čtvrtém kole pak nastoupila proti Feracci Laetitia (FRA) kterou s KATA Gankaku zdolala 3:2 a stala se tak první finalistkou večerního bloku. Ve finále pak nastoupila proti závodnici Bozan Dilara (TUR) proti které nasadila kata Sochina vs. Chatanyara Kushanku. S výsledkem 3:2 se stala *Mistryní Evropy* v kategorii KATA juniorky.

V páteční odpolední části byla na řadě kategorie KUMITE a to dorostenecké. Jako první přišla na řadu *Monika Bürgerová* (TJ karate České Budějovice) v kategorii do 47 kg, které vylosoval los závodnici Brunori Veronica (ITA) s kterou prohrála 0:2. Italka postupovala přes Španělku, Turkyni až narazila na Chorvatku, které podlehla o postup do finále, takže Monika neměla možnost se zapojit o boj o medaili a na šampionátu skončila.

V kategorii dorostenky – 54 kg nastoupila *Aneta Růžičková* (Fight Club České Budějovice). V prvním kola nastoupila proti Balalaeva Valeriya (RUS) s kterou prohrála 0:3. Ruska pak porazila domácí Švýcarku, ale podlehla Francouzce a tak Aneta na šampionátu skončila.

V poslední kategorii kadetky nad 54 kg nastoupila *Barbora Bukáčková* (Spartak Hradec Králové). Los ji přiřkl závodnici Lesjak Lucija (CRO) s kterou bohužel prohrála 0:4. Tato závodnice pak prohrála s finalistkou ze Švédska a tak Barbora na šampionátu skončila.

V chlapeckých kategoriích začal jako první závodník *Tomáš Gabriel* (TJ karate České Budějovice) v kategorii do 52 kg. V prvním kole nastoupil proti závodníkovi Echayev Sultan (ISR), kterého porazil 1:0. Ve druhém kole pak ale podlehl závodníkovi Geoco Danielo (ITA) 0:7, který pak následně podlehl domácímu Švýcarovi, který tuto kategorii vyhrál. Do repasáže se Tomáš nedostal tím pádem.

V kategorii kadeti do 63 kg nastoupil *Marek Lettl* (SK Shotokan Liberec). V prvním kole porazil 3:1 závodníka Velickovic Stefan (SRB). Ve druhém zápase nastoupil proti Gok Samed (TUR), kterému podlehl 0:5. Turecký závodník se ale stal vítězem této kategorie a proto měl možnost Marek bojovat o medailové pozice. V repasáži nastoupil Marek proti závodníkovi Deghali Walid (BEL), kterému podlehl 0:3 a získal tak *9. místo*.

Jako poslední tento den nastoupil *Marek Řeřicha* (TJ karate České Budějovice) v kategorii do 70 kg. V prvním kole porazil 3:0 závodníka Korabau Ivan (BLR) ve druhém kole porazil 5:0 závodníka Selabrin Patrik (SLO) a ve třetím kole narazil na Gienov Mykola (UKR), kterého porazil těsně 3:2. Ve čtvrtém kole pak narazil na Stefanopoulose Alexanrosa (GRE), kterému nadělil 9:0 a dostal se do večerního finále. Ve finále pak narazil na domácího závodníka Kabashi Kol (SUI) a svedl s ním vyrovnaný zápas. V konečné části zápasu kdy se snažil získat Marek převahu v zápase, ale udělal chybu, které využil Švýcar a získal kopem na hlavu 3 bodový náskok, který už Marek nebyl schopný doznat a tak prohrál. Stal se však *Vice-mistrem Evropy* v KUMITE kadeti do 70 kg.

První den tedy bylo skóre 1x zlato, 1x stříbro, 1x 5. místo, 1x 7. místo a 1x 9. místo, což byla velká motivace pro druhý den šampionátu, kde byli na řadě KATA TEAM a všechny juniorské kategorie KUMITE.

V dopolední části nastoupili jako první *KATA TEAM* ve složení *Kryštof Zlatohlávek, Milan Zítko a Lukáš Pevný* (všichni Sport Relax), kteří v prvním kole nastoupili proti teamu Španěků. S kata Sochin proti Gojushiho-Sho s výsledkem 0:5 pro Španěly. Ti však následně v dalším kole podlehli Francouzům a ti následně s Turky. Náš team svojí premiéru na ME bohužel opouští bez výsledku.

V KUMITE pak v juniorkách jako první nastoupila *Adriana Crhonková* (TJ karate České Budějovice), která měla první kolo volný los. Ve druhém kole zvládla taktický boj proti závodnici Unlusoy Humeyrta Beyza (TUR) a vyhrála 2:0. V dalším třetím kole nastoupila proti závodnici Hubrich Shara Wynnidean (GER) s kterou svedla vyrovnaný boj, ale v posledních vteřinách Němka bodovala a tak Adriana prohrála 0:1. Němka pak v dalším kole prohrála s Francouzkou a tak Adriana na šampionátu skončila.

V kategorii juniorky do 53 kg nastoupila *Veronika Halodová* (TJ karate České Budějovice). V prvním kole nastoupila proti Alberg Caroline (DEN), kterou porazila 5:0. V druhém kole pak porazila 3:1 Espinosa Lopez Maria (ESP). Ve třetím kole nastoupila proti Pendarovska Monika (MKD) s kterou prohrála 0:2. Bohužel Makedonka pak podlehla Francouzce a tak Veronika do repasaže nezasáhla.

Poslední juniorka a to v kategorii nad 59 kg nastoupila *Lucie Janouchová* (TJ karate České Budějovice), která v prvním kole narazila na pozdější finalistku Staglioli Asia (ITA), které podlehla 1:5. V repasáži pak nastoupila proti Zaqoomi Angela (DEN), kterou porazila 1:0 a v druhém kole repasáže nastoupila proti Zoric Maja (CRO) s kterou prohrála 1:8. Nakonec tak získala 7. místo.

*Dominik Mikula* (TJ karate České Budějovice) nastoupil jako první junior v kategorii do 61 kg. V prvním kole měl volný los. Ve druhém kole porazil 2:1 závodníka Rodionov Daniel (EST). Ve třetím kole narazil na Gutnik Alexander (RUS) s kterým remízoval 0:0, ale na praporky prohrál 1:4. Rus následně prohrál s Italem a tak Dominik také skončil na ME.

*Jaroslav Vlček* (SK Shotokan Liberec) v kategorii Junioři do 68 kg měl první kolo volný los. Ve druhém kole narazil na Minea Robert (ROU), kterého porazil 1:0. Ve třetím kole však podlehl 0:2 s Fedor Martinem (SVK), který následně prohrál a tak Jarda na šampionátu skončil.

Dalším českým závodníkem byl *Josef Černík* (SK Sadská) junioři do 76 kg, který v prvním kole prohrál 0:8 s De Stefano Antonio (ITA), který pak tuto kategorii vyhrál. V repasáži pak nastoupil v prvním kole s Brkic Veselko (BIH) 1:6 a obsadil tak *9. místo*.

Poslední dnešní den nastoupil *Michal Jahelka* (SK Shotokan Liberec) v kategorii junioři nad 76 kg, který prohrál 0:8 s Girier Dufournier Mathieu (FRA). Ten však o postup do finále podlehl těsně 5:6 Španělovi a tak se Michal do repasáže nedostal.

V neděli v kategorii U21 jsme pak měli už jen tři závodníky *Petra Marshalla* (SU SK Ústí nad Labem) v kategorii do 75 kg, *Dominka Szalaye* (TJ karate České Budějovice) v kategorii do 67 kg a *Vladimíru Račákovou* (Fight Club České Budějovice) v kategorii do 68 kg.

Jako první šla *Vlaďka Račáková*, která měla první kolo volný los. V druhém kole narazila na Cicek Nurcan (TUR) s kterou sváděla vyrovnaný souboj až do poslední vteřiny, kdy Turkyně rozhodla zápas v diai a duel skončil 2:3. Bohužel Turkyně následně prohrála s domácí Švýcarkou a tak Vlaďka do repasáže nezasáhla také.

*Petr Marshall* v prvním kole nastoupil se závodníkem Otrin Teo (SLO) s kterým prohrál 1:3. Bohužel Slovinec v dalším kole prohrál.

Poslední z naší výpravy nastoupil *Dominik Szalay*, který měl v prvním kole volný los. Ve druhém kole porazil 4:0 závodníka Giurgiu Andrei (ROU). V třetím kole porazil 4:2 Gaigy Rom (ISR). Ve čtvrtém kole narazil na Acerbo Vincenzo (ITA) s kterým prohrál 1:3. Ital však v dalším kole prohrál s Portugalcem a tak Dominik se nemohl do repasáže ani zapojit.

*Nakonec bilance české výpravy dopadla následovně:*
– Zuzana Augustinová, Mistr Evropy v KATA Junioři
– Marek Řeřicha, Vice-mistr Evropy v KUMITE dorostenci do 70 kg
– Filip Vít, 5. místo KATA U21
– Matteo Tamborlani, 7. místo KATA dorostenci
– Lucie Janouchová, 7. místo KUMITE juniorky nad 59 kg
– Marek Lettl, 9. místo KUMITE kadeti do 63 kg
– Josef Černík, 9. místo KUMITE junioři do 76 kg

Rada reprezentace ČSKe