Zpráva z WPFG 2013 v Belfastu

*Policisté zvítězili na WPFG 2013 v Belfastu*

Čtyři medaile pro Českou republiku z karate

První srpnový den se nesl ve znamení oficiálního zahájení letošních Světových policejních a hasičských sportovních her. Tyto se konaly po dvanácti letech v Evropě, a to v metropoli Severního Irska v Belfastu. Na slavnostně vyzdobený a zaplněný stadion King Hall nastoupilo v průvodu sedm tisíc závodníků z více než šedesáti zemí světa, kteří se utkali v padesáti šesti sportech. Českou republiku zastupovala výprava okolo čtyřiceti policistů a hasičů, kteří soutěžili v atletice, plavání, horských a silničních kolech, karate, zápase, střelbě, ale také speciálních disciplínách jako je výběh na věž v plné hasičské výstroji. Součástí slavnostního zahájení byl také velkolepý kulturní program orientovaný na severoirskou historii. Celý slavnostní ceremoniál přenášela BBC a po celou dobu her bylo vše k vidění na velkoplošné obrazovce v centrálním parku u radnice, kde denně sledovali soutěže nejen sportovci, ale i turisté a místní obyvatelé.

Belfast byl na hry organizačně i prostředím výborně připraven, Severní Irsko si na této sportovní akci dalo velmi záležet. Osobně jsem se účastnil světových her počtvrté a mohu tedy srovnávat WPFG v Barceloně, Quebécu a Adelaide. Belfast byl doslova prošpikován poutači na světové hry, policisté i hasiči z různých zemí se spolu na ulici zdravili, hovořili o svých sportech a přáli si štěstí v závodech. Městem se pohybovalo tři a půl tisíce dobrovolníků – pořadatelů, kteří na sobě měli černé kalhoty, červená trička a vždy byli ochotni poradit každému účastníkovi her. Při nákupu v obchodě se prodavači ihned ptali, odkud jsme a v jakém sportu budeme závodit. Dokonce na nás mával i člověk vykloněný z okénka auta na křižovatce a vzkazoval, ať si Belfast užijeme. Byla zde velice přátelská atmosféra, jednotlivé týmy si navzájem fandily a celé závody probíhaly v duchu fair-play. To se stoprocentně potvrdilo, když naše výprava řešila po příletu do Belfastu problém, kde trénovat, protože do závodů zbývaly pouze dva dny. Štěstí nám přálo, po doporučení hotelového personálu jsme navštívili místní Fitness a klub BJJ Centaur, kde nám bylo umožněno se na závod připravit, a to zcela zdarma.

V disciplíně karate reprezentovali ČR pouze tři policisté, a to Jiří Faktor a Martin Hermann, oba instruktoři služební přípravy Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje, dále pak Martin Sláma instruktor služební přípravy Ochranné služby policie Praha. V sobotu 3. srpna se soutěžilo v disciplíně kumite – sportovní zápas dvojic dle pravidel Světové federace karate. V tomto zápase se podařilo zvítězit Jiřímu Faktorovi v kategorii master (nad 50 let) do 85 kg před reprezentanty Australie a Švédska, který vybojoval první zlatou pro naše barvy.

V neděli pokračovala soutěž kumite týmů a kata – sestavy úderů, kopů a krytů proti imaginárnímu útočníkovi. V této disciplíně se velice přísně hodnotí technické provedení, nasazení a samozřejmě přesnost technik v jednotlivých kata. Bylo zde vidět několik stylů karate ( Shotokan, GojuRyu, WadoRyu,ShitoRyu aj.). V disciplíně kata jednotlivci nad 30 let soutěžilo sedmnáct závodníků z osmi států. Martin Sláma musel podstoupit z předkola, kde porazil Cubeiru ze Španělska 5:0. V dalších kolech porazil Hobana z Irska 5:0, zvítězil nad Lynchem z Velké Británie 3:0 a čekal na semifinálový zápas s Ramirézem ze Španělska. Na opačné straně rozpisu zvítězil Martin Hermann nad Rusem Poliščukem 5:0, pak následoval střet s Martinézem ze Španělska o postup do semifinále, zde těsně podlehl budoucímu finalistovi 2:3 a zajistil si tak postup do repasáže (postupný střet všech závodníků, kteří soutěžili s finalistou o třetí místo). V souboji s Ramirézem podlehl Sláma 5:0 a také on si tímto zajistil start v repasáži. Martin Hermann v repasáži porazil závodníka Velké Británie Harrise 5:0 a v dalším kole zvítězil nad reprezentantem Kanady Michaudem 4:1 a tímto výkonem si vybojoval první bronzovou medaili v této kategorii. Martin Sláma v repasáži zvítězil nad Kanaďanem Brissetem 4:1 a tím získal druhou bronzovou příčku v této kategorii za reprezentanty Španělska druhým Martinézem a prvním Ramirézem.

Další disciplínou, na kterou jsme nastoupili, byla disciplina kata týmů, tzn, že tříčlenná družstva cvičí synchronizovanou sestavu, kde se hodnotí shoda všech členů týmu, přesnost technik a dále pak se hodnotí bunkai – praktické předvedení technik v kata. Český policejní tým ve složení Jiří Faktor, Martin Hermann a Martin Sláma nastoupil v kategorii nad 30 let. Na tento rozhodující zápas jsme soustředili všechny síly, protože jsme chtěli navázat na úspěch z WPFG 2007 v Adelaide (3.místo – kata tým). Nastoupili jsme proti reprezentačnímu policejnímu týmu Kanady ve složení Robin Maheux, Stephan Michaud a Marc Brissett. Náš tým zacvičil kata Empi a bunkai a podle bezprostřední reakce publika a dalších sportovců se zdálo, že se nám vydařila. Kanaďané cvičili kata Sochin, která se jim také podařila zacvičit velice dobře, ale jejich bunkai již nebyla tak praktická a malinko zadrhávala. Hlavní rozhodčí poté vyzval další čtyři kolegy k rozhodnutí a nahoru letělo všech pět červených praporků, což byla barva naší šerpy. Tímto jednoznačným rozhodnutím 5:0 zvítězil kata tým České republiky nad Kanadou.

Můžeme konstatovat, že Světové policejní a hasičské sportovní hry v Belfastu byly pro české karatisty velice vydařené, náš tým zde ve složení Jiří Faktor, Martin Hermann a Martin Sláma vybojoval pro Českou republiku čtyři medaile v karate.

Rádi bychom poděkovali všem, kteří nám drželi pěsti a podporovali nás v našem sportovním úsilí.

Martin Hermann